Let op: Bestelling geplaatst na 18 Februari 17.00 uur worden pas na 25 Februari verwerkt.

Let op: Bestelling geplaatst na 18 Februari 17.00 uur worden pas na 25 Februari verwerkt.

De artiesten

Merve & Ebru

Founder en assistent 

De dame aan de rechterkant is Merve, een vrouw die stevig in haar schoenen staat en veel ervaring heeft in de kleding industrie. Haar assistente aan de linkerkant is Ebru, Ebru werkt nu drie jaar voor Merve. Ebru is een getalenteerde jonge meid die zich zowel bezig houdt met de productie als het ontwerpen. Twee dagen voor mijn komst heeft Ebru een aanbod gehad van een concurrent, iets wat ik niet wist tot het moment dat ik beide vrouwen in tranen elkaar zie knuffelen. Merve verteld mij over het aanbod maar dat Ebru na mijn interviews en shoot beseft dat ze in een heel bijzonder bedrijf werkt en graag blijft. Deze foto is naar mijn mening typerend voor de sfeer die heerst in deze bijzondere werkplaats. Er wordt hard gewerkt maar er is extreem veel respect voor elkaar. 

Merve verteld mij tijdens de rondleiding heel trots dat in de zes jaar dat het bedrijf bestaat,  er nog geen verloop van personeel is geweest. Iets wat erg bijzonder is in de kleding industrie, een wereld waar er continue te weinig personeel is. Zelf is ze verantwoordelijk voor het managen van de accounts, iets waar Ebru haar in ondersteund. Merve is dit bedrijf begonnen met twee partners die zelf beide in de werkplaats werken. 

Mikail & Fesih 

patroon tekenaren

Mikail en Fesih werken beide als patroon tekenaren bij Aln tekstil. Ze werken inmiddels een aantal jaar samen en hebben een duidelijke rolverdeling. Mikail doet dit werk al jaren en heeft enorm veel ervaring, hij is dan ook de senior van de beide heren. Mikail maakt de ingewikkeldere patronen zoals bijvoorbeeld onze Myrna dress. Fesih houdt zich bezig met simpelere styles. 

Voor het maken van één patroon zijn ze gemiddeld twee uur bezig. Zodra het patroon in de computer getekend is wordt deze uitgeprint op een twee meter brede printer. Dit is een hulpmiddels voor de patroon snijder. Mocht het sample niet in één keer goed zijn dan wordt het patroon aangepast of opnieuw gemaakt. Mikail en Fesih vertellen mij alles over hun werkzaamheden, ze zijn trots op het werk wat ze doen want zoals ze zelf zeggen; “Het hart van de productie moet gezond zijn en wij zijn het hart”. 

621A8078

Gündüz Sezgin

42 jaar, Patroonsnijder

Gündüz is een ervaren patroon knipper die dit werk al 7 jaar doet. Ik raakte erg geïnspireerd door deze vriendelijke maar serieuze man. Het uitsnijden van de patronen is een belangrijk maar ook foutgevoelig proces. Het is belangrijk dat dit precies gebeurt om ervoor te zorgen dat de pasvorm goed is.

Gunduz zijn specialiteit is het uitsnijden van shirts en blouses. Maar naast het uitsnijden van kleding is kleding ontwerpen zijn grote passie. Dit doet hij niet op professioneel niveau maar slechts voor zijn plezier.

Zijn motto; Je kan niet succesvol zijn in je werk als je het niet met plezier doet. Als ik hem vraag wat zijn grote droom voor de toekomst is zegt hij dat hij graag nog succesvoller wil worden in het uitvoeren van zijn werkzaamheden.

Het uitsnijden van 1 style duurt minstens 1 uur. Zodra de designs ingewikkelder zijn kan dit oplopen tot 8 uur. Het is belangrijk dat er tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden veiligheidshandschoenen gedragen worden. Dit om ongelukken te voorkomen.

Hayrelu Pekgoz

47 jaar, Coupeur

Hayrely is een trotse vader van drie kinderen, 2 dochters en een zoon. Toen ik hem vroeg naar z’n kinderen maakte zijn serieuze blik plaats voor een brede glimlach. Twee dochters in de twintig en een jongere zoon.

Hij werkt inmiddels 4 maanden in het naai atelier. Hier wordt de kleding met de hand in elkaar gezet. Dit proces duurt een half uur tot soms wel drie uur, dit is afhankelijk van de mate van complexiteit. Terwijl hij dit verteld wijst hij naar de bruine jumpsuit van C by Stories en zegt: Zo’n jumpsuit duurt bijvoorbeeld twee uur om hem volledig in elkaar te zetten.

Hayrelu doet dit werk al 30 jaar en werkt 6 dagen per week. Als ik hem vraag wat zijn minst favoriete dag van de week is hoeft hij hier geen moment over na te denken: Maandag! Dit gevolgd door een harde lach. Mijn vervolgvraag is natuurlijk of hij plezier heeft in zijn werk. Hij vindt zijn werk erg leuk maar het weekend is ook wel lekker beaamd Hayrely.

Hatice Damlali

54 jaar, Kwaliteitscontrole

Hatice heb ik ontmoet toen zij bezig was met de kwaliteitscontrole van onze blouses. Ze werkt inmiddels 4 jaar bij Aln Tekstil en doet dit met veel plezier. Ze heeft een waanzinnig goed oog voor detail en is erg kritisch. Iets wat een echt een must is als je dit beroep wil uitvoeren voegt ze eraan toe. Zodra ze een fout in de stof ziet of andere problemen dan plakt ze een blauwe sticker op het “probleem”. Dit item wordt apart gelegd en er wordt later gekeken of dit valt op te lossen. Is dit niet het geval dan wordt het product vernietigd. 

Hatice is een aantal jaar geleden samen met haar zoon en dochter naar turkije verhuist, ze komt eigenlijk uit Bulgarije. Inmiddels is ze trotse oma van 4 kleinkinderen en hier verteld ze dan ook met groot plezier over. Hatice kende de baas van de fabriek al vanuit haar tijd in Bulgarije. Toen ze naar Turkije verhuisde hebben ze het contact weer opgepakt en is ze in de fabriek gaan werken. Ze verteld mij hoe fijn de onderlinge sfeer is en dat ze erg blij is met haar collega’s. 

 

tijdens mijn verblijf in Turkije ben ik enorm warm ontvangen door deze lieve en hardwerkende mensen.
IK ben dankbaar voor de fijne samenwerking, een goede producent is het hart van mijn organisatie.

- Laura Eline Ter Schure